Duurzaamheid: een mindset, geen administratieve taak

Veel bedrijven beschouwen de duurzaamheidsverslagen volgens de CSRD als een verplichte last: iets dat moet, extra werk, een kostenpost. Dit mist echter het doel van de regelgeving: een duurzamer bedrijfsleven en een gezondere planeet. Met een houding van “moetje” win je geen harten en blijft het duurzame resultaat vaak beperkt.

Als een verplichting enkel extra werk oplevert en het resultaat onzichtbaar blijft, eindigt het vaak in haastig ingevulde Excelsheets. Een nietje erdoor, en voilà, daar heb je het duurzaamheidsrapport! Dit is echter een gemiste kans en totaal onnodig. Duurzaamheid is veel meer dan een checklist of een jaarlijks rapport; het is een houding die verweven moet zijn met de kernwaarden en dagelijkse activiteiten van een organisatie. Wanneer bedrijven met zorg nadenken en hun personeel erbij betrekken — van HR en IT tot aan de directie — ontstaan er waardevolle, duurzame, efficiënte en vaak ook kostenbesparende initiatieven.

We zagen dit bij een bedrijf dat halffabricaten over grote afstanden wereldwijd vervoerde, met productie verspreid over verschillende continenten. In de loop van de jaren was dit gegroeid, maar de CO2-uitstoot door het gebruik van containerschepen was aanzienlijk. Natuurlijk had het bedrijf ervoor kunnen kiezen om dit simpelweg te registreren in hun duurzaamheidsverslag, maar ze besloten een stap verder te gaan. Van de directiekamer tot aan de productievloer werd nagedacht over de logistieke stromen. Het resultaat? Een deel van de productie werd gecentraliseerd in Europa, waardoor alleen de grondstoffen nog naar Europa vervoerd hoefden te worden. Dit veranderde hun aanpak van “het is zoals het altijd geweest is” naar “efficiënter en duurzamer”.

Ook op andere ESG-doelen (Environment, Social en Governance) kan meer impact worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in de gezondheid en het welzijn van werknemers, wat leidt tot een gelukkiger en productiever team. Of bekijk samen met HR de loonkloof tussen mannen en vrouwen, en de verhouding tussen de topbeloning en het salaris van de laagstbetaalde medewerker. Wil je die verhouding zo laten? Leiders die duurzaamheid op alle fronten omarmen, zijn inspirerende voorbeelden voor de rest van de organisatie.

Een duurzame houding leidt tot duurzaam gedrag

Duurzaamheid betekent verantwoordelijkheid nemen voor de impact die jouw bedrijf heeft op de wereld. Het vereist een continue inspanning om betere keuzes te maken, zowel voor het milieu als voor de samenleving. Wanneer duurzaamheid wordt gezien als een mindset in plaats van een boekhoudkundige taak, ontstaat er ruimte voor innovatie en vooruitgang die verder gaat dan wat enige regelgeving kan opleggen.

Bedrijven die duurzaamheid omarmen als een houding, voldoen niet alleen aan de CSRD-vereisten, maar spelen ook een leidende rol in de transitie naar een duurzamere toekomst. Het is tijd om duurzaamheid te zien als een kans om te groeien en te verbeteren. Duurzaamheid is geen verplichting, het is een houding.

Lenny van Klink

Co-founder Salacia Solutions

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn

More about Salacia Solutions